Bakan Varank: Bu santral uzaydan görülebilecek

[ad_1]

Kalyon Holding’in yerli ve yenilenebilir enerji ihtiyacına yönelik olarak kurduğu Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin birinci fazı tamamlandı.

Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nda üretilen yerli panellerle 271 MW kapasiteye ulaşan santral, şimdiden Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali oldu. Tamamlandığında 1000 MW kapasiteyle Avrupa’nın en büyük, dünyanın en büyük 5 güneş enerjisi santralinden biri olacak dev yatırımın ilk fazının tamamlanması nedeniyle teknik gezi düzenlendi. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu ev sahipliğinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte üst düzey bürokratlar ve kent protokolünün katılımıyla gerçekleşen teknik inceleme gezisinde santralin yönetim ve veri merkezi olarak inşa edilecek ödüllü SCADA binasının temeli de atıldı.

TAMAMI 2022 SONUNDA DEVREYE ALINACAK

Toplam 271 mwp gücündeki 700 bin PV panelin kurulumu tamamlanan santralin tamamı 2022 sonunda devreye alınacak.
Devreye alınan 271 MWP 227 /MWE gücündeki bu bölüm santralin 5’te 1’i.

Santral tamamlandığında kapasitesiyle dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden biri olacak. Santralin yapım sürecindeki istihdam sayısı 900, işletme dönemindeki çalışan sayısı 150 150 olacağı belirtildi.

“GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞIYORUZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya Karapınar GES (YEKA GES-1) SCADA Merkezi temel atma töreninde yaptığı açıklamada; “Mimari projenin adı Vaha. Bu projeyi hazırlayan ekibe teşekkür ediyorum. Bir çok alanda yılların ihmal edilmişliklerini ortadan kaldırmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Enerji alanındaki atılımlarımızda bu vizyonumuzun bir parçası. enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve yenilenebilir enerjide büyük bir atılım yapmaya önem veriyoruz.

Bakanlık olarak yenilenebilir enerjiye destek olmaya devam ediyoruz. Yenilenebilir enerji alanında 13 merkezin Ar-Ge ve tasarım merkezi kurmasını destekledik. Şimdiye kadar 299 milyon kaynak aktardık. Test ve sertifikasyon ihtiyaçları doğrultusunda önemli adımlar attık. Testlerin ülkemizde gelişmesi için önemli adımlar attık.

Konya Karapınar Enerji Santrali için desteğimizi verdik, vermeye devam edeceğiz. Kalyon YEKA GES projesi dünyadaki en muazzam örneklerden bir tanesi. Bu santral uzaydan görülebilen nadir santrallerden bir tanesi. Türkiye’nin GES projeleriyle önemli bir oyuncu haline gelmesini istiyoruz.

Ülkemizin ihtiyacı olan her şey bu projede var. Kalyon Holding’i yüksek yatırımları için bir kez daha tebrik ediyorum. Türkiye’nin dört bir yanında adeta üretim seferberliği başlattık. Türkiye’nin yarınları için yeni tesisler her gün devreye giriyor. Bu tesis temiz enerji devrimine adeta göz kırpıyor. Burası enerjisini güneşten biz enerjimizi milletten alıyoruz

Yılın ilk çeyreğinde G20 ülkeleri arasında en fazla 2. büyümeyi sağladık. Artık her alanda kendine güvenen bir Türkiye var. Geleceğe yön veren bir Türkiye var.”

“TÜRKİYE YENİLENEBİLİR ENERJİNİN MERKEZİ OLACAK”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji politikalarının önemine değinerek, “Artık diyoruz ki Türkiye, hem kaynak, hem teknoloji hem de piyasalar bazında yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olacak.” dedi.

Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) Sahası’na teknik inceleme ziyaretinde bulunan Dönmez, burada SCADA merkezinin temel atma törenine katıldı.

Dönmez, yenilenebilir enerjinin teşviki ve yaygınlaştırılması için Yeşil Tarife, YEK-G ve Vadeli Elektrik Piyasası’nın açılması gibi önemli adımların atıldığını belirterek, “Elektrik ihtiyacımızın önemli bir kısmını yerli kaynaklardan karşılamanın yanı sıra, elektriğin fiyatlandırılmasının yapıldığı bir enerji merkezi olmak için önemli bir adım attık. Artık diyoruz ki Türkiye, hem kaynak, hem teknoloji hem de piyasalar bazında yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olacak.” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda Türkiye’de yenilenebilir enerjinin geldiği noktaya dikkati çeken Dönmez, “3-4 yıldır devreye aldığımız toplam kurulu gücün yüzde 90’ından fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarından geliyor. Özellikle rüzgar ve güneş özelinde baktığımızda rüzgarın 20, güneşin neredeyse 10 yıllık bir mazisi var. Bugün rüzgar enerjisinde 9 bin 660 megavat ile dünyada 12’nci, Avrupa’da 7’nci sıradayız. Güneş enerjisinde ise 7 bin 154 megavat ile dünyada 13’üncü, Avrupa’da 7’nci sıradayız.” diye konuştu.

Dönmez, YEKA RES-3 için 12 Ekim’de başvuruların alınacağını belirterek, yarışmaların yılın son çeyreğinde yapılacağını ifade etti.

Bugün temeli atılan SCADA tesisinin enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi adına atılan en önemli adımlardan biri olacağını vurgulayan Dönmez, bu merkezin santralin yönetim ve kontrolünü sağlayacağını, aynı zamanda bir bilgi ve teknoloji üssü olacağını belirtti.

Bakan Dönmez, Karapınar GES’in kurulumunun yüzde 20 tamamlanarak elektrik üretmeye başladığının altını çizerek, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar Faz-1 olarak adlandırılan 271 megavatlık kurulu gücün panel kurulumu tamamlandı. Bunun için de sahada 700 bin panelin montajı yapıldı. Dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden olan Karapınar GES’i inşallah 2022 sonunda tam kapasiteyle devreye alacağız. Avrupa’nın ilk ve tek entegre güneş paneli fabrikası Karapınar GES’in panel ihtiyacını yerli imkanlarla karşılıyor. Yatırım tutarı 400 milyon doları bulan tesis, yıllık 500 megavat güneş paneli üretim kapasitesine sahip. Gerçekleştireceği üretimle her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık panel ithalatını önleyecek tesiste üretilen panellerin yerlilik oranı ise yüzde 70’in üzerinde. Enerji teknolojilerinde merkez ülke Türkiye diyerek attığımız adımların en güzel örneklerinden birisi olan Karapınar GES, Entegre Güneş Paneli Fabrikası ve ARGE Tesisiyle, yenilenebilir enerjiye yerli teknoloji ve “Made In Türkiye” damgası vuruyoruz.”

“YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜM DÜNYANIN GÜNDEMİ”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ” Kalyon enerji ülkemiz adına çok önemli bir yatırım başlatıyorlar. Bugün yenilenebilir enerji tüm dünyanın gündemi. Ülkemiz yenilenebilir enerjide Avrupa’da 7, dünyada 13. sırada. İklim değişikliğinden etkilenmekteyiz biz de. İklim dostu tüm yatırımları destekliyoruz. İnşallah Karapınar GES 2022 sonunda tamamı hayata geçecek. Her yıl 1.5 milyon ton fosil yakıt kullanımını engellemiş olacak. 1.2 milyon binaya enerji kimlik belgesi düzenledik. 61 millet bahçesi açılışı yaptık. Yerli otomobil çalışmaları hızla devam ediyor. Yeni yapılacak binalarımızı elektrikli şarj yapılmasını zorunlu hale getirdik. şehirlerimizi elektrikli araçlara hazır hale getirecek adımları atıyoruz. Bugün sadece baktığınızda ülkeler değil şehirleri ilçeler yarışıyor. Karapınar’ımızda atık su arıtma tesisimizi tamamladık. Tesisten alınan suları Meke gölüne aktarıyoruz. Böyle bir yatırımın, böyle bir tesisin Karapınar’ımıza yapılmasının gururunu yaşıyoruz”

“2022 YILI SONUNA KADAR 1.4 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMI TAMAMLAYACAĞIZ”

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını koşullarına rağmen 2022 yılının sonuna kadar enerji sektöründe 1,4 milyar dolarlık yatırımı tamamlayacaklarını bildirdi.

Kalyoncu, Karapınar Güneş Santrali Birinci Faz Teknik Gezi ve SCADA Binası Temel Atma Programı’nda yaptığı konuşmada, geçen yıl 19 Ağustos’ta Ankara’da Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle açıldığını anımsattı.

Aynı gün 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki arazide Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin ilk panel montajına başladıklarını ifade eden Kalyoncu, aradan geçen 9 ayda 700 bin panelin montajının tamamlandığını kaydetti.

Kalyoncu, böylelikle kurulumu yapılacak panellerin yaklaşık yüzde 30’unun tamamlandığını dile getirerek, “Santralimizin birinci fazını Allah’ın izniyle tamamlamış olduk. Böylelikle, şimdiden santralimiz Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi üretim merkezi oldu. Tamamı devreye alındığında ise Avrupa’nın en büyük ve dünyanın ise en büyük 5 santralinden biri olacak.” dedi.

Ekonomiye fayda sağlamak amacıyla yenilenebilir enerji yatırımlarına devam ettiklerini vurgulayan Kalyoncu, “Birinci fazını tamamladığımız santralimizin yatırım bedeli 1 milyar dolar. Bildiğiniz üzere Ankara’daki fabrikamıza da 400 milyon dolarlık yatırım yapmıştık. Dile kolay, pandemi koşullarına rağmen toplamda 1,4 milyar dolarlık yatırımı Allah’ın izniyle 2022 yılı sonuna kadar tamamlayacağız.” ifadelerini kullandı.

“SANTRAL 400 MİLYON DOLARLIK DÖVİZ ÇIKIŞINI ENGELLEYECEK”

Santralin tam kapasiteyle çalışmaya başladığında Türkiye’de güneş enerjisinin payını yüzde 20 artıracağını ifade eden Kalyoncu, “Fabrikamız ve santralimiz yıllık 1,5 milyon ton karbon emisyonunu ve yaklaşık 400 milyon dolarlık döviz çıkışını önleyecek.” dedi.

Kalyoncu, santralin yönetim binası SCADA Merkezi’nin de temelini attıklarını belirterek, “Tasarımını bir mimari yarışmayla belirlediğimiz SCADA Merkezi, yalnızca bir yönetim binası değil, Türkiye’de bu alanda çalışan profesyonellerin, akademisyenlerin ve öğrencilerin yararlanabileceği bir teknoloji ve bilgi paylaşım merkezi olarak da hizmet verecek. Geleceği, teknolojiyi ve yenilenebilir enerjinin değerini temsil eden bu görkemli yapı burada yükseldiğinde açılışı için de inşallah yeniden sizlerle bir araya geleceğiz.” şeklinde konuştu.

DÜNYANIN İLK TAM ENTEGRE GÜNEŞ PANELİ MERKEZİ

19 Ağustos 2020’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara’da açılan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, yenilenebilir güneş enerjisi üretimi için gerekli teknolojinin Türkiye’de üretilmesi amacıyla faaliyete geçmişti. Ar-Ge dahil olmak üzere güneş paneli üretiminin tüm aşamalarını tek bir çatı altında toplayan dünyanın ilk tam entegre güneş paneli üretim merkezi olan fabrika, öncelikle Konya Karapınar’da kurulan güneş santralinin panellerini üretmeye başladı. 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda 3.5 milyon adet güneş panelinin yer alacağı santral, 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını karşılayacak. Şu ana kadar 271 MW gücündeki 700 bin fotovoltaik panelin kurulumu yapılan santral, toplam kapasitenin yaklaşık yüzde 30’una erişmesine rağmen şimdiden Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi üretim merkezi oldu.

SCADA MERKEZİ SEKTÖRE VE BİLİME HİZMET EDECEK

Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde gerçekleştirilen teknik gezi öncesinde santralin yönetim binası olarak planlanan, aynı zamanda bilgi ve teknoloji üssü olarak hizmet verecek ödüllü SCADA Merkezi binasının temel atma töreni gerçekleştirildi. SCADA Merkezi’nin tasarımı ve işleviyle sektöre ve profesyonellere ilham veren simgesel bir yapı olması hedefleniyor. Mimari tasarımı Türkiye genelinde gerçekleştirilen tasarım yarışmasıyla belirlenen SCADA Merkezi’nde ziyarete gelen gruplara sunumların yapılacağı konferans salonları, atölyeler, üniversitelerden gelen araştırmacıların çalışmalarını sergileyeceği alanlar olacak. Güneş enerjisi alanına yapılan en büyük ve en kapsamlı yatırımın kalbinde yer alacak bina, görüntüsü ve sunduğu olanaklarla yenilenebilir enerjinin, teknolojinin ve geleceğin bir yansıması niteliğinde olacak.

AYDA 100 BİN PANEL KURULUMU

Hem Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikasında hem de Kalyon Karapınar GES’te verimlilik ve performansı artırmaya yönelik Ar-Ge çalışmalarına öncelik veriliyor. 100’den fazla mühendisin ve araştırmacının görev yaptığı Kalyon Ar-Ge Merkezi verimlilik odaklı teknolojilerin Türkiye’de geliştirilmesi için yoğun çalışmalar yürütüyor. Ayda 100 bin panel kurulumu yapılan ve 2022 sonunda tam kapasiteyle hizmet vermesi hedeflenen santralde güneşi doğuşundan batışına takip eden ileri teknolojiye sahip paneller kullanılıyor. Bu sayede yüzde 12 daha fazla elektrik üretimi sağlanabiliyor. Kullanılan panellerin her iki yüzüyle elektrik üretilebilmesi yaklaşık yüzde 15’lik bir elektrik üretimini daha mümkün kılıyor. 5 bin 516 metrekarelik alana kurulan AR-GE Açık Alan Test İstasyonu modüllerin performans ve verimliliklerini test etmek amacıyla hizmet veriyor. Bu istasyonda iki yüzlü ve tek yüzlü hücrelerin enerji üretimindeki etkileri de araştırılıyor. Ayrıca güneşlenme ve meteorolojik ölçüm istasyonlarıyla Konya bölgesinde ortam sıcaklığı, modül çalışma sıcaklıkları, basınç, nem, yağış, UV ısınma, rüzgar hızı ve yönü gibi veriler toplanarak performans değerleri inceleniyor ve meteorolojik veri tabanı oluşturuluyor. Santral, tam kapasiteyle üretime geçmesiyle Türkiye’nin toplam enerji üretiminde güneş enerjisinin payını yüzde 20 oranında artıracak. Yıllık 1.5 milyon ton karbon emisyonunun ve 400 milyon dolar civarında döviz çıkışının önüne geçilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir