FDA direktörü istifa etti: Aşı karşıtlığı güveni sarsıyor
Dünya

FDA direktörü istifa etti: Aşı karşıtlığı güveni sarsıyor


30 March 20255 dk okuma113 görüntülenmeSon güncelleme: 28 June 2025

FDA’da Şok İstifa: Aşı Karşıtlığı Tepki Çekti

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Biyolojik Değerlendirme ve Araştırma Merkezi Direktörü Peter Marks, görevinden istifa ettiğini duyurdu. Marks, istifa mektubunda aşı karşıtlığının halk sağlığına verdiği zararı vurgulayarak, “Aşı güvenini sarsmak sorumsuzluktur” ifadelerini kullandı.

Neden İstifa Etti?

The New York Times’ın haberine göre Marks, Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı Robert F. Kennedy Jr.’ın aşı karşıtı söylemlerine tepki gösterdi. Kennedy’nin tutumunun, özellikle Texas gibi eyaletlerde artan kızamık vakalarına yol açtığını belirten Marks, “Aşısız çocukların hayatı riske atılıyor” dedi.

  • 2024’te Afrika ve Asya’da 100 binden fazla çocuk aşısızlık nedeniyle hayatını kaybetti.
  • ABD’de kızamık, aşılamayla kontrol altına alınmıştı ancak kararsız politikalar salgın riskini artırıyor.
  • Marks, FDA’da şeffaflık eksikliği nedeniyle çalışamayacağını açıkladı.

Halk Sağlığı Alarm Veriyor

Marks, bir röportajda “Aşı güvenini yeniden sağlamak için çabaladım ancak engellendim” diyerek istifa kararının arkasındaki hayal kırıklığını paylaştı. Yetkililer, onun yerine “daha uyumlu bir isim” arayışında olduklarını belirtirken, bu durum FDA’nın geleceği hakkında soru işaretleri doğurdu.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü, Marks’ın “şeffaf olmadığı” gerekçesiyle kurumda kalmasının mümkün olmadığını söyledi. Ancak uzmanlar, bu istifanın aşı politikalarındaki krizin derinleştiğine işaret ettiğini vurguluyor.

Marks’ın ardından FDA’nın aşı onay süreçlerinde değişiklik olup olmayacağı merak konusu. Özellikle çocuk aşıları ve salgın kontrolü gibi kritik alanlarda kararların nasıl şekilleneceği, halk sağlığı açısından büyük önem taşıyor.