15 Mayıs 2025 Perşembe

Konya Sallandı! Uzmanlardan 7 Şiddetinde Deprem Uyarısı!

Konya'nın Kulu ilçesinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem, Ankara ve çevre illerde de hissedildi. Deprem sonrası uzmanlar, bölgedeki fay hatları ve olası riskler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle Prof. Dr. Süleyman Pampal'ın 7 büyüklüğünde deprem uyarısı dikkat çekti.

Konya'da Deprem mi Oluyor? Uzmanlar Ne Diyor?

Deprem Bilimci Haluk Eyidoğan, TGRT Haber'e yaptığı açıklamada, "Tuz Gölü'nün kuzey kıyısından Şereflikoçhisar'a doğru inen oldukça uzun diri bir fay var. Bu zaman zaman harekete geçiyor. Bazen diri depremler de üretiyor. Şu anki deprem, değişik deprem merkezleri tarafından 4.9 ila 5.2 arasında büyüklüğü. Tahmin ediyorum 5.0 büyüklüğünde bir deprem yaşanmış. Zaman zaman maalesef bu büyüklüklerde depremlerle karşılaşıyoruz. Bu büyüklükteki depremin hasar vermesi zaten beklenmez. Ama geniş bir alanda hissedilmiş bir deprem olduğunu düşünüyorum. Geniş bir alanda hissedilmiştir." dedi.

Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kırkuyu-Kulu/Konya çevresinde 5,2 deprem oldu. Büyük ihtimalle deprem verev doğrultu atımlı Tuzgölü Fay Zonu içerisinde. Burası nispeten ülkemizin sakin bir yöresi. Sevgiyle" ifadelerini kullandı.

7 Büyüklüğünde Deprem Tehlikesi!

Turkiyegazetesi.com.tr'ye konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal, çarpıcı açıklamalarda bulundu: "Konya'da deprem olmaz düşüncesi yanlış. Bilimsel gerçeklerden uzak. Konya'nın çevresinde çok sayıda aktif fay var. Kuğu, Cihanbeyli çevresinde 6 - 6,5 büyüklüğünde deprem üretecek faylar var. Tuz Gölü fayı 7 - 7,5 kadar deprem üretebilir. Eskişehir İnönü fayı da Konya'ya kadar uzanıyor. Konya'nın zeminleri iyi değil. Bu nedenle deprem şiddetini 3-4 kat attırabilir. 'Konya depremden muaf' algısı doğru değil. Öncü deprem ihtimalini konuşmaz yanlış. Yakın zamanda bu bölgeye yakın 5 civarında deprem oldu. Büyük depremler üretecek faylar var, 6 - 6,5'a kadar üretecek faylar. Bu deprem sonrası artçılar olabilir. Öncü olduğunu bilemiyoruz. Nadiren oldu öncü depremler, İstanbul ve Dinar'da oldu."

Pampal, ayrıca Konya'nın deprem riskine karşı daha dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Aktif fay hatlarına yakınlığı ve zemin yapısının deprem etkisini artırabileceğine dikkat çekti.

Türkiye'nin Deprem Gerçeği ve Fay Haritası

Habertürk'e konuşan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zafer Akçığ da depreme ilişkin "Fay haritasını yeniden güncellemek lazım. Türkiye'nin yüzde 80-85'i değil, yüzde 100'ü deprem riski altında. Deprem mevcut faylarda oluştuğu gibi oluşan depremler yeni faylar da oluşturabilir. Tuz Gölü fayı ve Kırıkkale fayı derem üretmeye başladı. Bu bölgede hareketlilik söz konusu. Bu bölgede bir devinim, bir harekete söz konusu." Değerlendirmesinde bulundu.

Konya'da yaşanan bu deprem, Türkiye'nin deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanların uyarıları dikkate alınarak, deprem riskine karşı önlemlerin artırılması ve fay haritasının güncellenmesi büyük önem taşıyor. Özellikle Konya ve çevresinde yaşayan vatandaşların bilinçli olması ve gerekli hazırlıkları yapması hayati önem taşıyor.

İlgili Haberler