18 Mayıs 2025 Pazar

Nakit Para Tarih Mi Oluyor? Avrupa'da Dijital Euro Devrimi!

Avrupa'da nakit para kullanımının sonuna gelindiği iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Avrupa Merkez Bankası (ECB),dijital euro projesi için düğmeye bastı. Peki, bu ne anlama geliyor? Nakit para tamamen ortadan mı kalkacak? İşte tüm detaylar...

Dijital Euro'ya Geçiş İçin Onay Bekleniyor

ECB Yönetim Kurulu üyesi Piero Cipollone, Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki yılın başlarında dijital bir euro çıkarmak için tüm siyasi kararları almayı umduğunu ve daha sonra para birimini piyasaya sürmek için iki ila üç yıla ihtiyaç duyacağını söyledi. Cipollone bir konferansta yasal çerçevenin zamanlamasıyla ilgili bir soruya verdiği yanıtta "Her şeyin önümüzdeki yılın başında, hatta çok erken bir tarihte tamamlanmasını umuyorum. Mevzuatın yürürlüğe girmesine ihtiyacımız var ve bundan sonra dijital Euro'yu başlatmak için iki ila üç yıl yeterli olacaktır" dedi.

Dijital Euro ile Ödemeler Nasıl Yapılacak?

Visa ya da Mastercard gibi kartlarla yapılan ödemelerin aksine, dijital euro ile ödeme yapan tüketiciler merkez bankası üzerinde doğrudan hak iddia edebilecek ve fonları işlev ve güvenlik açısından nakit paraya benzer olacak. Bu, tüketiciler için daha güvenli ve kontrol edilebilir bir ödeme yöntemi anlamına gelebilir. Dijital euro, hem çevrimiçi hem de çevrimdışı formatlarda doğrudan ödeme yapılmasına olanak sağlayacak.

Siyasi Anlaşma Sağlanması Gerekiyor

Cipollone, önemli bir engelin AB üye ülkelerinden siyasi bir anlaşma sağlanması olduğunu ancak bunun yazdan önce sağlanabileceğini söyledi. Avrupa Parlamentosu'nun çalışmalarının ise biraz daha uzun sürebileceğini sözlerine ekledi. Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, Trump'ın süreci hızlandırıp hızlandıramayacağı sorulduğunda, bunun ECB'nin kararlılığını arttırdığını söyledi.

Avrupa'da nakit paranın yerini alması beklenen dijital euro, finans dünyasında yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Tüketiciler için daha güvenli ve pratik bir ödeme yöntemi sunarken, merkez bankalarının para politikalarını daha etkin bir şekilde yönetmelerine olanak tanıyabilir. Ancak, bu geçişin başarılı olabilmesi için AB üye ülkelerinin siyasi uzlaşması ve Avrupa Parlamentosu'nun onayı gerekiyor. Dijital euro'nun geleceği, önümüzdeki aylarda yapılacak müzakerelere bağlı olacak.

İlgili Haberler