Trump'tan Putin'e Şok Sözler: Ben Olmasaydım Rusya Biterdi!
Politika

Trump'tan Putin'e Şok Sözler: Ben Olmasaydım Rusya Biterdi!


27 May 20255 dk okuma108 görüntülenmeSon güncelleme: 30 June 2025

Eski ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamalarla gündeme bomba gibi düştü. Özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik sert ifadeleri dikkat çeken Trump, Avrupa Birliği (AB) ile ticari ilişkilerde de önemli gelişmeler yaşandığını belirtti.

Trump'tan Putin'e Ağır Eleştiri

Trump, Putin'e hitaben yaptığı açıklamada, "Vladimir Putin'in fark etmediği şey şu: Eğer ben olmasaydım, Rusya'nın başına çoktan çok kötü şeyler gelmiş olacaktı, yani gerçekten kötü şeyler. O, ateşle oynuyor!" ifadelerini kullandı. Bu sözler, iki ülke arasındaki gerilimin daha da tırmanabileceği sinyallerini veriyor.

Trump'ın bu çıkışı, Rusya-Ukrayna savaşı ve Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar ekseninde değerlendiriliyor. Trump'ın başkanlığı döneminde de Rusya ile ilişkiler zaman zaman gerginleşse de, bu denli sert bir söylem nadir görülüyordu.

AB ile Ticarette Yeni Dönem mi?

Trump, AB ile ticari ilişkiler konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. Ek gümrük tarifeleri konusunda Avrupa Birliği'nin hızlı bir şekilde toplantı tarihleri belirlemek üzere kendisiyle iletişime geçtiğini belirten Trump, AB'ye yönelik belirlenen yüzde 50 gümrük vergisinin, özellikle müzakerelerde "yavaş" kaldıkları göz önüne alındığında kendisini çok memnun ettiğini vurguladı.

Trump, "Az önce AB'nin hızlı bir şekilde toplantı tarihleri belirlemek üzere aradığı bilgisini aldım. Bu olumlu bir gelişme ve umuyorum ki, Çin'e yönelik talebimde olduğu gibi, sonunda Avrupa ülkelerini de ABD ile ticarete açarlar" dedi. Bu açıklamalar, ABD ile AB arasındaki ticaret savaşının sona erebileceği ve yeni bir dönemin başlayabileceği umutlarını yeşertti.

Trump'ın AB ile ilgili diğer açıklamaları şu şekilde:

  • Eğer bir anlaşma yapamazlarsa ya da adil olmayan şekilde muamele görürlerse ABD'ye yönelik ticaret konusunda "bir anlaşma belirleme" yetkisine sahip olduğunu belirtti.
  • Eğer bunu yaparlarsa, hem Çin hem de AB'nin çok mutlu ve başarılı olacağını ifade etti.

Gelişmelerin Ardından

Donald Trump'ın bu açıklamaları, uluslararası arenada geniş yankı uyandırdı. Rusya ve AB'den henüz resmi bir açıklama gelmezken, uzmanlar Trump'ın sözlerinin bölgedeki siyasi ve ekonomik dengeleri nasıl etkileyeceğini tartışıyor. Özellikle Rusya ile ilişkilerin geleceği ve AB ile ticaretin seyri merakla bekleniyor.