ABD'de serbest bırakılan doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, yaşadığı zorlu süreci anlattı. 45 gün boyunca özgürlüğünden ve eğitiminden mahrum bırakıldığını belirten Öztürk, destek veren herkese teşekkür etti. Peki, Rümeysa Öztürk neler yaşadı? İşte detaylar:
Gözaltı Süreci ve İlk Açıklamalar
ABD'li Yargıç William Sessions'ın kararıyla serbest kalan Rümeysa Öztürk, Massachusetts'e döndükten sonra Boston'daki Logan Uluslararası Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Tufts Üniversitesi'nde Fulbright bursuyla doktora yapan Öztürk, "Son 45 günde doktoramın kritik zamanında özgürlüğüm ve eğitimimden mahrum kaldım" dedi.
Arkadaşlarına, öğretmenlerine ve öğrencilerine kavuşmak için heyecanlandığını söyleyen Öztürk, gözaltında geçirdiği süreyle ilgili şunları ifade etti:
Bu, şahsım, üyesi olduğum Tufts Üniversitesi topluluğu ve Türkiye'deki yakınlarım için çok zor bir zamandı ama tüm destek, nezaketiniz için hepinize çok minnettarım.
Ayrıca, hukuki destek veren avukatlarına da teşekkür ederek, onların sayesinde Amerikan adalet sistemine olan inancının devam ettiğini belirtti.
ABD'li Vekillerden Destek
Rümeysa Öztürk'ü havalimanında karşılamaya gelenler arasında ABD Senatörü Ed Markey, Kongre Üyesi Ayanna Pressley ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatları da vardı. Öztürk'ün gözaltına alındığı günden itibaren hukuk mücadelesine öncülük eden ACLU avukatları, Türk öğrencinin en başta gözaltına alınmasının yanlışlığını ve Hamas'ı desteklediği iddialarının dayanaksız olduğunu vurguladı. ACLU Massachusetts Direktörü Carol Rose, bu suçlamalarla ilgili olarak şunları söyledi:
Bunlar, ortaya çıkıp kanıtlamaları için kendilerine (ABD hükümeti avukatlarına) bolca zaman tanındığı halde hiçbir şekilde kanıt gösterilemeyen, desteksiz iddialardır.
Olayın Arka Planı
Tufts Üniversitesi'nde doktora eğitimi gören Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftar yapmaya giderken yüzleri maskeli altı Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlisi tarafından gözaltına alınmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk'ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini açıklamıştı. Rubio, "Hamas destekçisi" ve "deliler" (İsrail karşıtı) olarak tanımladığı 300'den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini belirtmişti.
Ancak, Amerikalı federal yargıç Denise Casper, ICE görevlilerince gözaltına alınan Türk öğrenci Öztürk'ün sınır dışı edilmesine karşı yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Rümeysa Öztürk'ün doktora eğitimi aldığı Tufts Üniversitesi de öğrencilerinin serbest bırakılmasını talep etmişti. Rektör Sunil Kumar mahkemeye yaptığı açıklamada, Öztürk'ün tutuklanmasının "okulun uluslararası topluluğunu felç ettiğini" ve artık okulun güvenliği konusunda endişe duyduklarını kaydetmişti. Son olarak, ABD Vermont Federal Bölge Yargıcı William Sessions, Öztürk'ün kefaletle serbest bırakılmasına karar vermişti.
Sonuç
Rümeysa Öztürk'ün serbest bırakılması, hem Türkiye'de hem de ABD'de büyük yankı uyandırdı. Gözaltı süreci boyunca yaşananlar, uluslararası öğrenci hakları ve adalet sistemi konularında tartışmaları da beraberinde getirdi. Öztürk'ün yaşadığı bu zorlu süreç, benzer durumda olan diğer öğrenciler için de bir umut ışığı oldu. Rümeysa Öztürk'ün eğitimine devam etmesi ve gelecekteki başarıları, bu olayın ardından daha da anlam kazanacaktır.